Krupnik Rogalicki

    Krupnik Rogalicki

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Talerz gorącego krupniku idealnie sprawdza się w chłodne dni. Tradycyjnie krupnik gotuje się na kościach schabowych, ja zaś proponuję wersję bezmięsną. To pyszna, polska i bardzo zdrowa, ale niestety trochę zapomniana zupa.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/2 małego selera (korzeń)
    • 4 średnie ziemniaki
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 6 ziarenek czarnego pieprzu
    • 2 listki laurowe
    • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Dodać trochę natki pietruszki w całości.
    2. Dodać przyprawy - sól, 6 ziarenek pieprzu i 2 listki laurowe. Można dodać do smaku kostkę bulionową.
    3. Zupę gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
    4. 4 łyżki kaszy jęczmiennej przelać zimną wodą, aby wypłukać, i dodać do zupy. Lekko zamieszać całość i gotować nadal na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka a zupa smaczna ;)
    5. Pozostałą zieloną pietruszkę drobno posiekać i posypać nią zupę nalaną do talerzy.

    inne pomysły

    Można do zupy, podczas gotowania, dorzucić suszone grzyby (np. prawdziwki) dla poprawy aromatu i walorów smakowych.

    rada

    Doprawić do smaku sosem sojowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis