Sos pieczarkowy

  • 8komentarzy
  • 16polubień
  • 35min.

Znakomity dodatek do wielu dań: potraw mięsnych, bułek drożdżowych na parze, ziemniaków, kasz. Smak wyborny, a przygotowanie sosu zajmuje bardzo niewiele czasu.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek mąki (białej, razowej lub ziemniaczanej)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć na oleju, na patelni lub w rondelku.
  2. Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić do podsmażonej cebulki. Dodać sól, pieprz i pół szklanki wody. Dusić ok. 15 min. pod przykryciem.
  3. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz posiekany drobno czosnek, zagęścić sos 5 łyżkami mąki i gotować jeszcze przez ok. 5 min.
  4. Sos można doprawić kwaśną śmietaną (należy uważać, żeby się nie zważyła, w tym celu najlepiej wymieszać nieco gorącego sosu ze śmietaną, a następnie wlać tę mieszaninę do sosu w garnku).

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (8)

oleńka
autor:
27

super sos! ja dodałam więcej wody, a mniej mąki (2 łyżki) - pyszny był! - 26 sty 2012

MagdalenaJanicka
12

super sos szybko tak jak lubię - 03 lip 2013

MagdalenaWyrzykowska
9

super sos, ja tez dodalam mniej maki. - 17 paź 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie