Sos pieczarkowy

    Sos pieczarkowy

    37polubień
    35min.


    Zrobione przez 118 osób

    Znakomity dodatek do wielu dań: potraw mięsnych, bułek drożdżowych na parze, ziemniaków, kasz. Smak wyborny, a przygotowanie sosu zajmuje bardzo niewiele czasu.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g pieczarek
    • 1 średnia cebula
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 5 łyżek mąki (białej, razowej lub ziemniaczanej)
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki wody
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć na oleju, na patelni lub w rondelku.
    2. Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić do podsmażonej cebulki. Dodać sól, pieprz i pół szklanki wody. Dusić ok. 15 min. pod przykryciem.
    3. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz posiekany drobno czosnek, zagęścić sos 5 łyżkami mąki i gotować jeszcze przez ok. 5 min.
    4. Sos można doprawić kwaśną śmietaną (należy uważać, żeby się nie zważyła, w tym celu najlepiej wymieszać nieco gorącego sosu ze śmietaną, a następnie wlać tę mieszaninę do sosu w garnku).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (10)

    oleńka
    autor:
    42

    super sos! ja dodałam więcej wody, a mniej mąki (2 łyżki) - pyszny był! - 26 sty 2012

    MagdalenaWyrzykowska
    25

    super sos, ja tez dodalam mniej maki. - 17 paź 2013

    MagdalenaJanicka
    19

    super sos szybko tak jak lubię - 03 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis