Pierogi - przepis na ciasto idealne

    (5)
    32 min

    Najważniejsze w pierogach jest ciasto. Ten przepis dostałam od mojej mamy i nie ma możliwości, aby ciasto nie wyszło znakomicie. A nadzienie można zrobić wedle smaku z: truskawek, ziemniaków i sera, szpinaku, śliwek kalifornijskich, soczewicy...

    marsha

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 500 g mąki tortowej
    • 1 jajko
    • 250 ml wody (zimnej)
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 29min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Najlepiej jest zacząć od rozrobienia ciasta w dużej, plastikowej misce. Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.
    2. Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.
    3. Wałkując ciasto podsypywać stolnicę mąką.
    4. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić łyżkę farszu na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.
    6. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    5

    Nie polecam... Jajko - twarde ciasto, zimna woda - mało elastyczne.  -  24 sty 2014

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis