Chowder z przegrzebkami

    Chowder z przegrzebkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 47 osób

    Świetny chowder na święta. Tę zupę można też zrobić z innymi owocami morza, np. z krewetkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
    • 1 marchew, drobno pokrojona
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 0,5 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 450 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 450 g przegrzebków
    • 2 łyżki margaryny
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 1 żółtko
    • 235 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do garnka, na dużym ogniu, wlać bulion z kurczaka, dodać marchew, seler, cebulę, ziemniaki, tymianek, natkę pietruszki, sól i zmielony czarny pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut. Wlać mieszaninę do blendera lub robota kuchennego i zmiksować na gładko; odstawić.
    2. W tym samym garnku, na średnim ogniu, na maśle lub margarynie podsmażać pieczarki i przegrzebki przez 2-3 minuty. Dodać wino i zmiksowaną mieszaninę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
    3. W małej misce wymieszać żółtka ze śmietanką. Dobrze wymieszać i dodać do zupy. Kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis