Racuszki Babuni

    Racuszki Babuni

    36polubień
    30min.


    Zrobione przez 112 osób

    Takie racuszki towarzyszą mi od dzieciństwa. Babcia smażyła je na śniadanie, a do picia podawała pyszne czarne kakao. Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił racuchów.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g mąki pszennej lub razowej
    • 140 ml maślanki lub kefiru
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 3 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mąkę należy wymieszać z sodą oczyszczoną, a następnie dodać pozostałe składniki: jajka, maślankę lub kefir, cukier oraz sól. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    2. Olej rozgrzać na dużej patelni, łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    3. Usmażone placuszki można posypać cukrem pudrem i wanilią.

    zdrowsza opcja

    Do ciasta można dodać 2 łyżki otrąb (pszennych lub żytnich).

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    Trisha
    autor:
    8

    Nie mialam kefiru ani maślanki wiec użyłam jogurtu naturalnego. Super przepis Z podanych proporcji wychodzi okolo 30 sztuk. Znikają z talerza w mgnieniu oka - 14 sty 2015

    8

    - - 14 lip 2014

    autor:
    3

    Moje poszukiwania racuszków doskonałych zakończone)) przepyszne !!!! - 24 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis