Chowder warzywny

    Chowder warzywny

    9polubień
    50min.


    Zrobione przez 263 osoby

    Szybki, łatwy i baaaaardzo dobry. Kostki bulionu warzywnego mogą zastąpić kostki drobiowe, a wtedy zupa stanie się wegetariańskim przysmakiem.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 75 g drobno pokrojonej czerwonej papryki
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 55 g margaryny
    • 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 100 g drobno pokrojonego kalafiora
    • 130 g marchwi, pokrojonej w kostkę
    • 90 g świeżego, drobno pokrojonego brokuła
    • 700 ml (3 szkl.) wody
    • 3 kostki bulionu drobiowego
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 340 g startego sera cheddar
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 350 ml (1,5 szkl.) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W żeliwnym garnku lub w kociołku do zupy podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle lub margarynie paprykę i cebulę aż będą miękkie.
    2. Dodać pozostałe warzywa, wodę, bulion, sól i pieprz; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz; gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut lub do czasu kiedy warzywa będą miękkie.
    3. Dobrze wymieszać mąkę i mleko, wlać do garnka. Doprowadzić zupę do wrzenia; gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać pietruszkę. Tuż przed podaniem dodać ser i wymieszać by się rozpuścił.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis