Sałatka z oliwkami i fetą

    Sałatka z oliwkami i fetą

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Danie w stylu greckim. Mieszanka sałaty rzymskiej, pomidora, papryki, ogórka, oliwek i sera feta w lekkiej zalewie z oliwy i cytryny. Pyszny dodatek zarówno do obiadu, jak i kolacji.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 liście sałaty rzymskiej
    • 1 ogórek
    • 1 pomidor
    • po 1 połówce papryki czerwonej i żółtej
    • 3-4 rzodkiewki
    • 2 cebulki dymki
    • 10 czarnych oliwek bez pestek
    • 80 g sera feta
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Warzywa opłukać i osuszyć.
    2. Sałatę postrzępić na drobne kawałki.
    3. Pomidora, paprykę, rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę.
    4. Cebulkę posiekać, a oliwki przekroić na pół.
    5. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
    6. W misce wymieszać sałatę z połową sosu, dodać pozostałe składniki, po wierzchu posypać rozdrobnionym serem feta i polać resztą sosu.

    zamiennik

    Z powodzeniem możemy zrezygnować z rzodkiewki a cebulę dymkę zastąpić białą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis