Sałatka z oliwkami i fetą

Danie w stylu greckim. Mieszanka sałaty rzymskiej, pomidora, papryki, ogórka, oliwek i sera feta w lekkiej zalewie z oliwy i cytryny. Pyszny dodatek zarówno do obiadu, jak i kolacji.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • po 1 połówce papryki czerwonej i żółtej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2 cebulki dymki
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Warzywa opłukać i osuszyć.
  2. Sałatę postrzępić na drobne kawałki.
  3. Pomidora, paprykę, rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę.
  4. Cebulkę posiekać, a oliwki przekroić na pół.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  6. W misce wymieszać sałatę z połową sosu, dodać pozostałe składniki, po wierzchu posypać rozdrobnionym serem feta i polać resztą sosu.

zamiennik

Z powodzeniem możemy zrezygnować z rzodkiewki a cebulę dymkę zastąpić białą.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie