Placek meksykański

    Placek meksykański

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie i smakowite czekoladowe ciasto. W wersji uatrakcyjnionej z dodatkiem orzechów i rodzynek. Zawsze się udaje, a z odrobiną lodów wanilowych i truskawkami rozpływa się w ustach!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 150 g margaryny
    • 200 g cukru kryształu
    • 1/3 szklanki zimnej wody
    • 3 łyżki oleju
    • 3 łyżki kakao
    • 350 g mąki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 5 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W garnku na wolnym ogniu rozpuścić margarynę, cukier, wodę, olej i kakao. Odstawić do przestudzenia.
    2. Białka oddzielić od żółtek.
    3. Z białek ubić sztywną pianę.
    4. Żółtka dodawać po jednym do przestudzonej mikstury z tłuszczu i cukru mieszając intensywnie (można ubijać).
    5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do reszty składników cały czas mieszając.
    6. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
    7. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    8. Piec przez 50 minut.

    rada

    Do ciasta można dodać bakalie obtoczone w mące.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis