Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym
1 / 1 Zdjęcie:  Magpie
Następne

Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym

Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najsmaczniejszych jest wersja pieczona, nadziewana mięsem i wątróbką. Taką kaczkę podaje się w mej rodzinie na wyjątkowo uroczystych obiadach. Polecam zamiast kaczki piec kaczora - ma mniej tłuste mięso, a i gabaryty jego są okazalsze.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 kaczka/kaczor
  • 1 łyżka majeranku
  • 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
  • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
  • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień3godz.20min. 

  1. Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
  2. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kaczki, a otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  3. Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
  4. Naczynie z kaczką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2-3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane.).

rada

Pamiętaj, że dobrze wypieczona kaczka ma mięso idealnie odchodzące od kości!

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie