Pilaw curry z marchewką i groszkiem

    Pilaw curry z marchewką i groszkiem

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczne danie z ryżu, inspirowane kuchnią indyjską. Sekret polega na tym, aby wyczuć moment kiedy ryż jest już miękki, a jeszcze się nie przypalił. Jeśli wlejemy za dużo wody zrobi się zbyt kleisty, ale wciąż będzie bardzo smaczny. Wspaniały dodatek do mięs!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego (najlepiej basmati)
    • 4 cm korzeń imbiru
    • 8 ząbków czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 czarny kardamon
    • 4 goździki
    • 2,5 cm laska cynamonu
    • 2 liście laurowe
    • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 szklanka groszku
    • łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ryż przepłukać i odcedzić.
    2. Czosnek i imbir zetrzeć, aż do uzyskania pasty.
    3. Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie, wrzucić kardamon, cynamon, liście laurowe, kmin i goździki.
    4. Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i dodać do przypraw.
    5. Kiedy cebula trochę się podsmaży dodać imbir i czosnek. Ciągle mieszając smażyć przez 2 minuty.
    6. Marchewkę pokroić w dość grubą kostkę i razem z groszkiem wymieszać z resztą składników.
    7. Wrzucić odcedzony ryż i, mieszając, smażyć przez około 3 minuty.
    8. Następnie zalać potrawę 1/2 litra wody i doprowadzić do wrzenia.
    9. Przykryć szczelnie i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

    zamiennik

    Zamiast dodawać tyle przypraw można "pójść na łatwiznę" i skorzystać z gotowej mieszanki curry.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis