Eskalopki wieprzowe

  • 10polubień
  • 1godz.15min.

Delikatne mięso pieczone z warstwami cebuli, pieczarek i sera. Rozpływa się w ustach! Wspaniała alternatywa dla kotleta schabowego.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 600 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 100 g startego sera żółtego
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Mięso pokroić w poprzek na kotlety o grubości około 2,5 cm, lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
  3. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Mięso ułożyć na blaszce i kolejno nakładać warstwę cebuli, pieczarek i startego sera.
  5. Na każdym kotlecie rozprowadzić po łyżeczce majonezu a na wierzch nałożyć warstwę ketchupu.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
  7. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

sposób podawania

Eskalopki wspaniale smakują zarówno z ryżem jak i ziemniakami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

ruda88
autor:
0

Danie pyszne! Mięso delikatne i kruche! Modyfikacja z mojej strony była mała, tzn. ketchup i majonez wymieszałam w jednolita masę z pesto pomidorowym dla wyostrzenia smaku, jak juz danie leżało gotowe w naczyniu żaroodpornym zalałam je wodą i piekłam bez przykrycia po godzinie wyjęłam pachnące pyszne i kruche danie które rewelacyjnie sie prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :D - 10 wrz 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie