Eskalopki wieprzowe

    Eskalopki wieprzowe

    17polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 25 osób

    Delikatne mięso pieczone z warstwami cebuli, pieczarek i sera. Rozpływa się w ustach! Wspaniała alternatywa dla kotleta schabowego.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g schabu bez kości
    • 1 cebula
    • 400 g pieczarek
    • 100 g startego sera żółtego
    • 4 łyżeczki majonezu
    • 4 łyżki ketchupu pikantnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Mięso pokroić w poprzek na kotlety o grubości około 2,5 cm, lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
    2. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
    3. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    4. Mięso ułożyć na blaszce i kolejno nakładać warstwę cebuli, pieczarek i startego sera.
    5. Na każdym kotlecie rozprowadzić po łyżeczce majonezu a na wierzch nałożyć warstwę ketchupu.
    6. Piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
    7. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

    sposób podawania

    Eskalopki wspaniale smakują zarówno z ryżem jak i ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Danie pyszne! Mięso delikatne i kruche! Modyfikacja z mojej strony była mała, tzn. ketchup i majonez wymieszałam w jednolita masę z pesto pomidorowym dla wyostrzenia smaku, jak juz danie leżało gotowe w naczyniu żaroodpornym zalałam je wodą i piekłam bez przykrycia po godzinie wyjęłam pachnące pyszne i kruche danie które rewelacyjnie sie prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :D - 10 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis