Chińska zupa z krewetkami i tofu

    Chińska zupa z krewetkami i tofu

    5polubień
    38min.


    Zrobione przez 55 osób

    To jest typowa chińska zupa z imbirem, krewetkami i tofu. Jest łatwa i szybka do ugotowania! Dobra na zimną pogodę!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 (1,5 cm) kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 170 g surowych małych krewetek, obranych i oczyszczonych z przewodu pokarmowego
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 220 g tofu, pokrojonego w małą kostkę
    • 50 g mrożonego groszku, rozmrożonego
    • 1 łyżeczka soli
    • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu lub w woku na dużym ogniu. Podsmażyć czosnek z imbirem, aż uwolnią się aromaty, a czosnek się lekko przyrumieni. Dodać krewetki i smażyć, mieszając, aż się usmażą, a następnie wyjąć z patelni i odstawić. Wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni, dodać tofu i groszek, przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do łagodnego wrzenia. Wymieszać skrobię kukurydzianą z niewielką ilością wody, aby powstała rzadka pasta. Wmieszać wymieszaną skrobię kukurydzianą do zupy i dalej gotować na wolnym ogniu, aż nabierze jasnej barwy i zgęstnieje (około 1 minutę). Dodać krewetki z powrotem do zupy i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis