Duszona wołowina po toskańsku

    Duszona wołowina po toskańsku

    3polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie z czerwonego wina z dodatkiem marchewki i groszku. Doskonałe na kolację we dwoje.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg wołowego rostbefu
    • 30 g masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 szklanki (500 ml) czerwonego wytrawnego wina
    • 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
    • 1 szklanka wody
    • 400 g cebuli dymki
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 6 gałązek tymianku
    • 2 liście laurowe
    • 1 (75g) łodyga selera
    • 400 g małych marchewek
    • 2 szklanki (250 g) mrożonego groszku
    • 1/3 szklanki świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Cebulę oczyścić, pokroić i w dużym rondlu usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz.
    2. Mięso pokroić w trzycentymetrowe kostki, wrzucić do rondla i przyrumienić ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć na talerz.
    3. W tym samym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać aż mikstura zgęstnieje.
    4. Stopniowo dolewać wino, bulion i wodę, cały czas mieszając, do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
    5. Do garnka ponownie włożyć mięso i dodać wyciśnięty czosnek, tymianek i liście laurowe.
    6. Gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez 90 minut.
    7. Seler i marchewkę pokroić w talarki i dodać do mięsa razem z przysmażoną wcześniej cebulą.
    8. Gotować razem przez około 30 minut.
    9. Na końcu dodać mrożony groszek i już bez przykrycia gotować aż groszek będzie miękki.
    10. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

    sposób podawania

    Najlepiej smakuje z makaronem penne. A na drugi dzień - jeśli coś się z dania uchowa - równie smaczne z pieczywem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis