Nadziewana papryka

    Nadziewana papryka

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    To pyszne danie jest warte zachodu! Farsz z ryżu i mielonego mięsa w pieczonej papryce podany z sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Wspaniałe na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Prezentuje się i smakuje wybornie!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka (190 g) brązowego ryżu
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula
    • 50 g surowego boczku
    • 300 g mielonej wołowiny
    • 4 duże czerwone papryki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżka mielonej papryki ostrej
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1/2 szklanki (125 ml) bulionu grzybowego
    • Sos grzybowy
    • 50 g suszonych grzybów
    • 150 g pieczarek
    • pół cebuli
    • 1 łyżka śmietany kremówki
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas gotowania o 15 minut.
    2. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
    3. Boczek pokroić drobniutko (można go przemielić w maszynce do mięsa) i dodać do cebuli.
    4. Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną wołowinę i mieszając smażyć około 10 minut.
    5. Papryki umyć, odkroić górną część z ogonkiem (nie wyrzucać!) i wydrążyć gniazda nasienne.
    6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej papryki na około 3 minuty.
    7. Przygotować farsz: w misce wymieszać ryż z podsmażonym mięsem. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
    8. W międzyczasie namoczyć suszone grzyby.
    9. Każdą paprykę nadziewać farszem delikatnie go ubijając i przykryć końcówką z ogonkiem.
    10. Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i podlać bulionem grzybowym.
    11. Piec w temperzturze 180 stopni C przez 60 minut. Czasami papryka ma cieńszą skórkę więc po 45 minutach warto sprawdzić czy już jest miękka.
    12. Sos grzybowy

    13. Odciśnięte grzyby suszone pokroić i zacząć gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
    14. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i dodać do już gotujących się grzybów.
    15. Dusić grzyby przez około 15 minut.
    16. Łyżkę śmietany rozmieszać z mąką i rozprowadzić w odrobinie wywaru grzybowego tak, aby nie było żadnych grudek, a konsystencja była płynna. Dodać do grzybów i zagotować.
    17. Doprawić solą i pieprzem ale proszę uważać z ilością, bo grzyby mają bardzo delikatny smak.

    skrócenie czasu gotowania

    Można użyć ryżu białego, szybciej się gotuje.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    w planach na dzisiejszy wieczór - 16 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis