Pieczone ziemniaki Sylwii

    Szybki sposób mojej koleżanki na ten smakowity dodatek do mięsa lub ryb. Ziemniaki pieczone w plasterkach są aromatyczne i chrupiące.

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziemniaków
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ziemniaki dobrze wyszorować i pokroić na 1 cm plasterki.
    2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę i dobrze wymieszać z resztą przypraw.
    3. Na blaszce rozłożyć pokrojone ziemniaki i wymieszać z przyprawami tak, aby były równomiernie pokryte.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C, wstawić blaszkę z ziemniakami i piec przez 25 minut.
    5. Po około 15 minutach (za pomocą szpatułki) ziemniaki odwrócić na drugą stronę, żeby dobrze się upiekły ze wszystkich stron.

    sposób użycia resztek

    Na drugi dzień ziemniaki można wymieszać z jajkami i zrobić pyszny omlet a la hiszpańska tortilla.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)