Zupa pomidorowa z majerankiem

    Zupa pomidorowa z majerankiem

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis mojej mamy jest wyjątkowy. Warto go wypróbować bo dzięki majerankowi zupa jest niezwykle aromatyczna, a klasyczny pomidorowy smak zyskuje nową odsłonę.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g (1 puszka) sosu pomidorowego
    • 3 średnie marchewki
    • pół korzenia selera
    • 1 pietruszka
    • 3-4 suszone grzyby
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżka majeranku
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka vegety
    • 1 łyżka śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Warzywa opłukać i obrać. Cebulę przekroić na pół, a pietruszkę, selera i marchewkę w całości wrzucić do garnka.
    2. Zalać warzywa litrem zimnej wody, dodać grzyby, pokrojony czosnek i doprowadzić do wrzenia.
    3. Do zupy dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
    4. Z zupy wyjąć warzywa, marchewkę pokroić w talarki a seler w kosteczkę. Cebulę i pietruszkę wyrzucić (chyba, że lubimy).
    5. Pokrojone warzywa dodać z powrotem do wywaru i wlać sos pomidorowy.
    6. Łyżkę śmietany rozprowadzić w odrobinie gorącej zupy (żeby się nie zważyła) i dolać do reszty.
    7. Doprowadzić do wrzenia i podawać z ryżem lub makaronem.

    rada

    Marchewka gotowana w całości zachowuje więcej wartości odżywczych więc warto kroić ją po ugotowaniu. Natomiast seler nie będzie zbyt miękki jeśli ugotujemy go w całości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis