Kotlet schabowy z pieczarkami

    Kotlet schabowy z pieczarkami

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Tradycyjny schabowy w niecodziennej oprawie duszonych grzybów. Ten przepis mojej koleżanki urzeka prostotą i smakuje wyśmienicie.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 (po około 150 g) kotlety schabowe bez kości
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 4-5 łyżek bułki tartej
    • 2 łyżki masła
    • ćwiartka cebuli
    • 200 g pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
    2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić około 10 minut.
    3. Kotlety schabowe lekko rozbić i oprószyć solą.
    4. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    5. Kotlety smażyć na średnim ogniu na rumiano po 5-6 minut z każdej strony.
    6. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć podduszonymi pieczarkami.
    7. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 10 minut.

    sposób podawania

    Kotlety wspaniale smakują z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakmi i surówką z sałaty w ocćie balsamicznym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis