Kotlet schabowy z pieczarkami

    (1)
    40 min

    Tradycyjny schabowy w niecodziennej oprawie duszonych grzybów. Ten przepis mojej koleżanki urzeka prostotą i smakuje wyśmienicie.

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 (po około 150 g) kotlety schabowe bez kości
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 4-5 łyżek bułki tartej
    • 2 łyżki masła
    • ćwiartka cebuli
    • 200 g pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
    2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić około 10 minut.
    3. Kotlety schabowe lekko rozbić i oprószyć solą.
    4. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    5. Kotlety smażyć na średnim ogniu na rumiano po 5-6 minut z każdej strony.
    6. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć podduszonymi pieczarkami.
    7. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 10 minut.

    sposób podawania

    Kotlety wspaniale smakują z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakmi i surówką z sałaty w ocćie balsamicznym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Danie bardzo dobre, ale wprowadziłam kilka modyfikacji. Przede wszystkim po co sobie życie utrudniać zapiekając te kotlety w piekarniku. Pieczarki są już wcześniej podduszone, więcwystarczy je położyć na kotlecie, kiedy smażymy już drugą stronę - całość można ale nie trzeba przykryć Ponadto uznałam, że same te pieczarki to jakoś tak mało i na kotleta położyłam plaster sera, a dopiero na nim pieczarki. Wszystko się pięknie ,,zapiekło" w trakcie smażenia drugiej strony kotleta.  -  05 lip 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis