Barszcz nie tylko na Wigilię

    Barszcz nie tylko na Wigilię

    18polubień
    4dni40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Na tę wyjątkową potrawę czekamy cały rok, ale można ją przygotować na każdą okazję. Proces kiszenia buraków wymaga kilku dni, ale efekt jest nie do podrobienia zarówno w smaku jak i kolorze barszczu.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg buraków ćwikłowych
    • 5 ząbków czosnku
    • 10 ziaren pieprzu
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 1 kromka razowego chleba
    • 2 liście laurowe
    • 400 g włoszczyzny (bez kapusty)
    • 50 g suszonych prawdziwków
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 4dni40min. 

    1. Buraki obrać i pokroić w talarki.
    2. Ułożone w słoju zalać letnią wodą, dodać 2 ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie.
    3. Na wierzchu położyć chleb.
    4. Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu.
    5. Po 4 dniach usunąć pianę, a kwas zlać do słoików i przechowywać w lodówce.
    6. Z włoszczyzny i przypraw przygotować wywar (około 1 litra).
    7. Grzyby namoczyć i osobno ugotować.
    8. Wywar z warzyw przecedzić, dodać szklankę wywaru grzybowego i 2 szklanki kwasu z buraków.
    9. Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zawrzenia (straci wtedy kolor).
    10. Dodatkowo można dodać 2 ząbki czosnku roztartego z solą.

    sposób podawania

    Barszcz możemy podawać z uszkami, krokietami z kapusty lub po prostu popijać z innymi daniami.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    YasmineYoSmith
    0

    Zrobiłam i jest pyszny 👍 - 22 gru 2015

    Efeb13
    autor:
    0

    - - 16 gru 2014

    Jurek
    autor:
    0

    Barszcz jest wspaniały, ale nie raz muszę zrobić go nie mając już gotowego kwasu. Wtedy daję koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych. Pozdrawiam. - 05 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis