Pralina z migdałów w karmelu

    Pralina z migdałów w karmelu

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pralina to zastygnięta masa karmelowo-migdałowa, którą dodaje się do ciast, albo którą się posypuje lody i desery. Prosto i szybko się ją gotuje.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 175 g cukru
    • 75 g posiekanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewać cukier z migdałami, aby cukier się rozpuścił.
    2. Gdy zacznie wrzeć, odczekać jeszcze chwilę, aby się przyrumienił (ale nie przypalił!).
    3. Wylać masę na arkusz papieru do pieczenia (rozłożony na dużej blasze) i odstawić, aby masa zastygła.
    4. Gdy pralina już całkowicie zastygnie pokruszyć ją w rękach lub np. za pomocą wałka.

    Rada

    Większe kawałki praliny można po prostu chrupać jako słodką przekąskę między posiłkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis