Chi chi dango mochi

    Chi chi dango mochi

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 82 osoby

    Miękki i ciągnisty japoński deser. Tradycyjny smakołyk na dzień chłopca lub dziewcząt. Świetny na piknik lub na imprezę. Ten przepis łatwo wykonać, ale nie próbuj go oszukiwać i go podwajać. Instrukcje muszą być dokładnie przestrzegane.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 450 g mochiko (sklejającej mąki ryżowej)
    • 500 g (2,5 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 500 ml (2 szkl.) wody
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
    • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika do żywności
    • 200 g (1,5 szkl.) mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 23x33 cm. Trzepaczką wymieszać mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia; odstawić.
    2. W średniej misce wymieszać wodę z wanilią, mleczkiem kokosowym i czerwonym barwnikiem do żywności. Dodać mieszankę z mąką ryżową i wymieszać. Wlać do przygotowanej blachy.
    3. Przykryć blachę folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    4. Odwrócić blachę z mochi do góry dnem na czystą powierzchnię posypaną mąką ziemniaczaną. Pociąć na małe kawałki za pomocą plastikowego noża. Mochi nie będzie się przyklejać aż tak bardzo do plastikowego noża.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KarolinaFeret
    autor:
    2

    Twój przepis jest do bani... Nie dałabym go nawet cyganom! - 06 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis