Granola

    Granola

    6polubień
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczna mieszanina orzechów, ziaren, płatków owsianych, suszonych owoców. Domowa receptura mojej koleżanki jest pełnowartościową alternatywą dla komercyjnych płatków i musli.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 kg płatków owsianych górskich
    • garść migdałów
    • garść orzechów włoskich
    • garść ziaren słonecznika
    • garść pestek dynii
    • 8 łyżek wiórków kokosowych
    • garść rodzynek
    • garść suszonej żurawiny
    • Sos
    • 1/2 szklanki tłuszczu kokosowego
    • 1/2 szklanki miodu
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
    • parę kropel aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Tłuszcz kokosowy, miód i masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać przyprawy i wymieszać.
    2. W dużym garnku wymieszać płatki, orzechy i owoce i połączyć z płynną miksturą.
    3. Granolę przekładać do słoiczków i przechowywać w suchym miejscu.
    4. Podawać z jogurtem lub mlekiem. A nawet garść suchej granoli w środku dnia smakuje wspaniale jako przekąska i dodaje energii.

    rada

    Proporcje możemy zmieniać według upodobania - więcej lub mniej orzechów. Proszę spróbować dodawać również inne owoce suszone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis