Granola

    Granola

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczna mieszanina orzechów, ziaren, płatków owsianych, suszonych owoców. Domowa receptura mojej koleżanki jest pełnowartościową alternatywą dla komercyjnych płatków i musli.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 kg płatków owsianych górskich
    • garść migdałów
    • garść orzechów włoskich
    • garść ziaren słonecznika
    • garść pestek dynii
    • 8 łyżek wiórków kokosowych
    • garść rodzynek
    • garść suszonej żurawiny
    • Sos
    • 1/2 szklanki tłuszczu kokosowego
    • 1/2 szklanki miodu
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
    • parę kropel aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Tłuszcz kokosowy, miód i masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać przyprawy i wymieszać.
    2. W dużym garnku wymieszać płatki, orzechy i owoce i połączyć z płynną miksturą.
    3. Granolę przekładać do słoiczków i przechowywać w suchym miejscu.
    4. Podawać z jogurtem lub mlekiem. A nawet garść suchej granoli w środku dnia smakuje wspaniale jako przekąska i dodaje energii.

    rada

    Proporcje możemy zmieniać według upodobania - więcej lub mniej orzechów. Proszę spróbować dodawać również inne owoce suszone.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis