Zaloguj się Zarejestruj się

Sałatka z brokułami, jajkiem i szynką

Pyszna, kolorowa sałatka na lunch lub kolację. Szynkę można zastąpić serem żółtym, zamiast pomidora dodać paprykę i w każdej wersji smakuje wybornie. Podaję ją z sosem czosnkowym.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 2 

  • 1 ugotowany na półtwardo brokuł
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 150 g szynki lub sera żółtego
  • 1 pomidor
  • ćwiartka cebuli
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • Sos czosnkowy
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Ugotowany brokuł ostudzić i rozdrobnić na różyczki.
  2. Szynkę lub ser pokroić w kosteczkę, a jajko, pomidora i cebulę w ćwiarteczki.
  3. Składniki wymieszać w miseczce i posypać serem feta.
  4. Składniki na sos dobrze razem wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce a przed podaniem polać sosem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie