Biały ser

    Biały ser

    1polubienie
    3dni2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten domowy sposób na twaróg ukoił moją tęsknotę za naszym krajowym nabiałem kiedy przeprowadziłam sie do Seattle.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 litr mleka pełnego
    • 1/2 litra maślanki
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.5min. 

    1. W garnku wymieszać wszystkie składniki i postawić w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
    2. Po upływie 3 dni gotować przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    3. Przecedzić zawartość przez bawełnianą ściereczkę: wtedy oddziela się serwatka, a pyszny ser zostaje na ściereczce.
    4. Przełożyć do pojemników i schłodzić przed podaniem.

    rada

    Aby uzyskać twarożek w wersji niskotłuszczowej można zamienić 2 łyżki śmietany na 2 łyżki jogurtu naturalnego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis