Zaloguj się Zarejestruj się

Łosoś w białym winie

Wspaniałe danie na kolację we dwoje. Aromatyczny łosoś zapiekany z warzywami i rozmarynem w białym winie.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 2 

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 mała marchewka
  • ćwiartka cebuli
  • 1 mała cukinia
  • 2 połówki papryki czerwonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Łososia opłukać, osuszyć, skropić winem i sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i doprawić rozmarynem oraz solą i pieprzem. Mieszając, podsmażać przez 2 minuty.
  4. Warzywa podlać 1/2 szklanki wina i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  5. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich filet z łososia. Polać resztą wina.
  6. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

sposób podawania

Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie