Łosoś w białym winie

    Łosoś w białym winie

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Wspaniałe danie na kolację we dwoje. Aromatyczny łosoś zapiekany z warzywami i rozmarynem w białym winie.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 400 g filetu z łososia
    • 1 mała marchewka
    • ćwiartka cebuli
    • 1 mała cukinia
    • 2 połówki papryki czerwonej i żółtej
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Łososia opłukać, osuszyć, skropić winem i sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kosteczkę.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i doprawić rozmarynem oraz solą i pieprzem. Mieszając, podsmażać przez 2 minuty.
    4. Warzywa podlać 1/2 szklanki wina i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
    5. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich filet z łososia. Polać resztą wina.
    6. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

    sposób podawania

    Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Absolutnie doskonałe. Pyszne, kolorowo wygląda, łosoś soczysty, warzywa lekko al dente. Dodalam tez zielonej papryki. Polecam! - 25 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis