Ciasto żurawinowo-orzechowe

    Ciasto żurawinowo-orzechowe

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pożywne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Słodko-kwaśne, wspaniałe jako przekąska w podróży lub na podwieczorek.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 2 szklanki świeżej żurawiny
    • 4 jajka
    • 1 i 2/3 szklanki cukru
    • 2/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Żurawinę pokroić na połówki.
    2. Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodając olej, mleko, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy.
    3. Żurawinę obtoczyć w mące i wymieszać z resztą składników.
    4. Przesiać mąkę i wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do pozostałych składników.
    5. Na końcu dodać orzechy i dobrze wymieszać.
    6. Ciasto wlać do natłuszczonych foremek - najlepiej nadają się keksówki - piec 50 minut w temperaturze 175 stopni C.

    Zamiennik:

    Zamiast skórki pomarańczowej można użyć łyżeczkę soku z cytryny.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis