Łosoś z pesto

    Łosoś z pesto

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała kombinacja łososia zapiekanego z warstwą aromatycznego pesto pozostawia niezapomniany smak!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Pesto
    • duży pęczek bazylii
    • 3 ząbki czosnku
    • garść orzeszków piniowych
    • 3/4 szklanki startego parmezanu
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 30 dkg filetu z łososia
    • 1 pomidor

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Do przygotowania pesto potrzebny jest duży, bardzo ostry nóż. Partiami zaczynamy siekać bazylię z czosnkiem.
    2. Stopniowo dodajemy orzeszki piniowe drobniutko siekając. Uważamy na palce!!!
    3. Dodajemy starty parmezan i dodatkowo razem siekamy z pozostałymi składnikami.
    4. Miksturę mieszamy dokładnie z oliwą z oliwek.
    5. Filet z łososia układamy na posmarowanej odrobiną oliwy folii aluminiowej.
    6. Na rybę nakładamy cienką warstwę pesto i dekorujemy plasterkami pomidora.
    7. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli filet jest gruby i mięsisty potrzeba 20 minut.

    skrócenie czasu gotowania

    Pesto można przygotować w blenderze - szybko i bezboleśnie ale wówczas składniki zlewają się w jednolitą masę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis