Brownie z burbonem

    Brownie z burbonem

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prawdziwie czekoladowe, zakrapiane burbonem ciasto. Przepis dostałam od znajomego Anglika. Rozpływa sie w ustach - brownie nie Anglik!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 125 g masła
    • 2 jajka
    • 100 g brązowego cukru
    • 100 g białego cukru
    • 75 ml burbonu
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 175 g mąki pszennej
    • 1 łyżka kakao
    • 125 g grubo pokrojonych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W rondelku roztopić masło razem z czekoladą.
    2. Jajka ubić z cukrem białym i brązowym.
    3. Dalej ubijając, dodawać roztopioną czekoladę z masłem, burbon i aromat waniliowy.
    4. Przesiać mąkę i kakao, dodawać stopniowo do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
    5. Dodać orzechy i dobrze wymieszać.
    6. Ciasto wlać do foremki 20x20 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
    7. Piec przez 25 minut, a po przestygnięciu pokroić w kwadraciki.

    zamiennik

    W wersji bezalkoholowej bourbon można zastąpić mlekiem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis