Bułeczki do herbaty

    Bułeczki do herbaty

    14polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Z tego przepisu wychodzi od 30 do 35 bułeczek. Są tak smaczne, że nie można zjeść tylko jednej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
    • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 40 g (1/3 szklanki) cukru pudru, do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Zmiksować masło z cukrem pudrem aż powstanie kremowa masa. Dodać wanilię.
    2. Wymieszać suche składniki, dodać do kremowej masy. Dobrze wymieszać.
    3. Dodać orzechy, dobrze wymieszać, uformować z ciasta dwie kule. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
    4. Spłaszczyć ciasto i pokroić na 15 lub 20 równych kawałków, uformować kulki. Wyłożyć na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    5. Piec w temperaturze 190°C od 10 do 12 minut, aż bułeczki stwardnieją, ale nie będą brązowe. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze, ostudzić i ponownie obtoczyć w cukrze pudrze.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    4

    Jak dla mnie za dużo cukru pudru. Następnym razem obtoczę je tylko jeden raz! Do części tych ciasteczek dodałam migdałów zamiast orzechów (których nie mogę jeść) i wyszły równie pyszne. Palce lizać!! - 01 lip 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis