Sałatka śledziowa z fasolą

    Sałatka śledziowa z fasolą

    9polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Śledzie i fasola to ciekawe połączenie. Jadłam tę sałatkę u znajomej i tak mi smakowała, że od razu wzięłam przepis. Aby skrócić czas przygotowania można użyć fasoli z puszki.

    Agnieszka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g fasoli perłowej
    • 4 płaty matiasów
    • 2 szklanki mleka
    • 2 jabłka
    • 2 kiszone ogórki
    • 1 cebula
    • 4 łyżki marynowanych pieczarek
    • 2 korniszony
    • 5 łyżek majonezu (lub według uznania)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić.
    2. W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
    3. Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
    4. Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis