Ruskie pierogi z pieczarkami

    Ruskie pierogi z pieczarkami

    10polubień
    45min.


    Zrobione przez 13 osób

    Ciasto w tych pierogach jest miękkie i cienkie, a farsz nie za suchy, jak to czasem w pierogach bywa. Podawać polane masełkiem z podsmażoną cebulką. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!

    Agnieszka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Farsz
    • 600 g białego sera
    • 300 g pieczarek
    • 3 średnie cebule
    • 7 ziemniaków, ugotowanych w łupinach i obranych
    • 50 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 1 kg mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 litra ciepłej wody
    • 80 g masła
    • sól do gotowania pierogów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Przygotować farsz: zmielić ser i ziemniaki przez maszynkę.
    2. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki wytrzeć wilgotną szmatką i drobno pokroić. Podsmażyć razem na oleju. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 min.
    3. Wymieszać wszystkie składniki na farsz. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
    4. Przygotować ciasto: na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać. Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
    5. Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
    6. Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
    7. Nakładać łyżeczką farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
    8. W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
    9. Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.

    rada

    Gorące pierogi polewać stopionym masłem i przysmażoną cebulką - dzięki temu się nie sklejają.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ruskie pierogi
    Ruskie pierogi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Romanek
    autor:
    10

    Pyszne te pierogi! Nie dodałem śmietany do farszu, bałem się że będzie zbyt wilgotny! Super video instruktażowe! - 14 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis