Sos boloński

    Sos boloński

    7polubień
    30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Smak nie do podrobienia! Fantastycznie aromatyczny, domowy sos do spaghetti. Ten przepis to wspomnienie jeszcze z czasów studenckich, kiedy moja koleżanka przywoziła sos w słoikach od mamy. Zawsze miałyśmy wspaniałą ucztę.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 polędwica wieprzowa, zamrożona
    • 2 średnie marchewki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 puszka całych pomidorów lub przecieru pomidorowego
    • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 20 ml ciepłej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zamrożoną polędwicę utrzeć na tarce jarzynowej.
    2. Na drobniejszych oczkach utrzeć marchew.
    3. Kostkę rosołową rozpuścić w ciepłej wodzie, zalać nią mięso, dodać marchew i dusić około 15 minut.
    4. Dodać sos pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić razem parę minut.
    5. Podawać z makaronem, posypane startym parmezanem.

    rada

    Dla poprawienia intensywności smaku i koloru można dodać mały koncentrat pomidorowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    4

    Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu (co ważne!) i okropnie smaczny! Bardzo polecam! - 16 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis