Lasagne z mielonym mięsem i warzywami

    Lasagne z mielonym mięsem i warzywami

    13polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wspaniałe danie inspirowane włoską kuchnią w moim wydaniu ma kilka wersji w zależności od zawartości lodówki. Do sosu dodaję czasem wołowe mięso mielone czasem drobno pokrojoną pierś kurczaka lub indyka. Doskonale też smakuje z samymi warzywami - papryka, pieczarki, marchew, pomidory, cukinia, bakłażan, brokuły - kto co lubi i ma w lodówce!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 9 płatów makaronu lasagne
    • 300 g mielonego wołowo-wieprzowego mięsa
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 puszka pomidorów bez skórki lub sosu pomidorowego
    • 1 mała cukinia
    • 2 marchewki
    • 4-5 różyczek brokułów
    • 2 papryki (różnokolorowe)
    • 100 g startego żółtego sera
    • 100 g startej mozzarelli
    • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
    • po 1 łyżeczce oregano i bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na oliwie i dodać mięso mielone albo pokrojoną pierś drobiową. Przesmażyć razem mieszając około 10 minut.
    2. Zetrzeć marchewkę, paprykę pokroić w kostkę, brokuły rozdrobnić na małe cząstki. Jeśli cukinia ma duże gniazda nasienne najpierw należy je wykroić, a następnie pokroić cukinię w cieńkie paski.
    3. Warzywa dodać do mięsa i zalać sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Dusić około 10 minut.
    4. Sos przyprawić solą, pieprzem i ziołami, można dodać trochę ostrej papryki lub chili, jeśli lubimy pikantne dania. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.
    5. Na dno formy o wymiarach 35x25cm układać plastry lasagne (najlepiej użyć tych niewymagających wstępnego gotowania), następnie sos i na koniec posypać startym serem, przykryć znowu płatami i tak ułożyć 3 warstwy.
    6. Foremkę przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w temperturze 180 stopni C.

    zamiennik

    Cukinię lub bakłażana zamiast dodawać do sosu można ułożyć oddzielnie jako dodatkową warstwę przykrywając plasterki sosem i serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 21 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis