Bułeczki drożdżowe

    Bułeczki drożdżowe

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe, domowe bułeczki. Zdrowe drożdżowe ciasto z pysznym nadzieniem owocowym - przez cały rok mogą to być jabłka, a w sezonie jagody, maliny, wiśnie, czy jeżyny.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 25 

    • 1 kg mąki pszennej
    • 1 szklanka oleju roślinnego
    • 200 g cukru
    • 80 g drożdży
    • 6 żółtek
    • 2 szklanki mleka
    • 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
    • 3 łyżki maku do posypania po wierzchu bułeczek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Zrobić rozczyn drożdżowy - pokruszone drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i parę łyżek mąki - dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5 minut.
    2. Żółtka ubić z cukrem.
    3. Do przesianej mąki dodać rozczyn, ubite żółtka i resztę ciepłego mleka.
    4. Zarobić ciasto ręką, a jak będzie już w miarę jednolite dolewać po trochę oleju, cały czas energicznie je wyrabiając.
    5. Po dodaniu oleju i dokładnym wyrobieniu przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    6. W zależności od nadzienia przygotować owoce - jabłka pokroić w słupki, wiśnie wydrylować. Jeśli chcemy słodszą wersję - do owoców można dodać trochę cukru.
    7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C
    8. Odrywać małe kawałki ciasta, do środka wkładać po łyżce owoców i formować kulki.
    9. UWAGA! Blaszkę postawić w ciepłym miejscu, by w miarę układania bułeczek ciasto się nie przeziębiło.
    10. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
    11. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.

    rada

    Ciasto drożdżowe lubi ciepło, proszę więc uważać, żeby w trakcie wyrabiania i wyrastania nie było przeciągu.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MichalinaPopielska
    0

    Bułeczki piekłam pierwszy raz. Wyszły trochę za mocno spieczone.Prawdopodobnie za wysoka temperatura. Ogólnie o.k - 12 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis