Jajka faszerowane łososiem na sosie kawiorowym

    Jajka faszerowane łososiem na sosie kawiorowym

    3polubienia
    24min.


    Zrobione przez 7 osób

    Jajka faszerowane to najprostsza przystawka na świecie. Tutaj wersja bardziej wykwintna, bo jajka są nadziewane wędzonym łososiem i podane na sosie z kawioru.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Jajka
    • 10 jajek ugotowanych na twardo
    • 100 g wędzonego łososia (trimming), drobno posiekanego
    • 6-8 łyżek gęstego majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 5 łyżek kaparów
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos kawiorowy
    • 1 słoiczek czarnego kawioru (100 g)
    • 5-7 łyżek majonezu
    • skórka otarta z połowy cytryny
    • sok z połowy cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 24min. 

    1. Wymieszać składniki na sos. Ilość soku i skórki z cytryny dostosować do swoich preferencji.
    2. Ugotowane i przestudzone jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć delikatnie żółtka. Białka ułożyć na półmisku.
    3. Żółtka rozgnieść w misce widelcem, dodać majonez, łososia (można odłożyć kawałki łososia do dekoracji) i sok z cytryny i wymieszać na gładką pastę.
    4. Dodać kapary, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
    5. Nakładać farsz do białek tak, aby powstawały małe kopułki. Można je zaokrąglić namoczoną w wodzie łyżeczką.
    6. Dookoła jajek na półmisku wyłożyć sos, a jajka udekorować kawałkami łososia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis