Jajka faszerowane śledziem

    Jajka faszerowane śledziem

    7polubień
    54min.


    Zrobione przez 5 osób

    Brzmi dość nietypowo? Ale smakuje wybornie! Jajka się naprawdę komponują świetnie ze śledziem.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 płaty matiasów
    • 1 szklanka mleka
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka musztardy
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 54min. 

    1. Śledzie wymoczyć w mleku przez pół godziny. Następnie drobno posiekać.
    2. Przestudzone, ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na półmisku.
    3. Żółtka przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać posiekane śledzie, majonez, musztardę i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, aby powstała gładka pasta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Nałożyć farszu do białek, uformować kopułki (za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie). Udekorować natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis