Budyń waniliowy domowej roboty

    (563)

    Wyborny deser. Koniecznie trzeba użyć masła, które poprawia smak i skrobi kukurydzianej - bo dzięki niej budyń będzie gęsty bez posmaku kukurydzianego.


    Zrobione przez 490 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 ml mleka
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średnim rondlu, na średnim ogniu, podgrzewać mleko, aż przy brzegach garnka zaczną pojawiać się bąbelki.
    2. W misce wymieszać cukier ze skrobią kukurydzianą i solą. Dodać do gorącego mleka, po trochę na raz, mieszając by wszystko się rozpuściło. Nadal gotować, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje tak, że będzie pozostawać na metalowej łyżeczce. Nie dopuścić do wrzenia.
    3. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i masło. Wlać do miseczek deserowych. Schłodzić przed podaniem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (563)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)