Szarlotka z bezą

    Szarlotka z bezą

    4polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny i szybki placek! Niepowtarzalny smak kwaskowatych jabłek ze słodką kruchutką bezą na wierzchu. Zawsze się udaje!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 kostka margaryny lub masła
    • 4 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • 1 szklanka cukru
    • 4 białka
    • 1,5 kg jabłek (np. szara reneta, granny smith)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać razem nożem.
    2. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szybko zagnieść.
    3. Ciasto podzielić na 3 części i do 1/3 dodać łyżkę kakao. Wyrobić ciasto aby się wymieszało z kakao i wstawić do lodówki na 20 minut.
    4. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce i smażyć z dodatkiem 1/4 szklanki cukru przez około 10 minut na wolnym ogniu.
    5. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując resztę cukru.
    6. Wprost na blaszkę zetrzeć ciasto białe i kakaowe. Zostawić odrobinę do dekoracji.
    7. Na ciasto wyłożyć jabłka i bezę. Na wierzch zetrzeć pozostałość ciasta białego i kakaowego (nie za dużo, bo beza nie wyrośnie!).
    8. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 75 minut w temperaturze 165 stopni C.

    zamiennik

    Zamiast jabłek można użyć dżemu z czarnej porzeczki pod warunkiem, że jest domowej roboty! W przeciwnym razie wszystko wycieknie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis