Karp w galarecie

    Karp w galarecie

    6polubień
    3godz.40min.


    Zrobione przez 52 osoby

    Smaczna przystawka na świąteczny lub sylwestrowy stół. Karp na zimno z warzywami. Nie jest taka trudna, na jaką wygląda.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg karpia (podzielonego na dzwonka)
    • głowa karpia i ewentualnie resztki pozostałe po sprawieniu ryby
    • 3 cebule
    • 2 korzenie pietruszki, pokrojone w słupki
    • 1/2 selera, pokrojonego w słupki
    • 1 marchewka, pokrojona w słupki
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 1 cytryna (do przybrania)
    • zielona pietruszka (do przybrania)
    • 1 łyżka cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Rybę opłukać, osuszyć i oprószyć lekko solą.
    2. Warzywa włożyć do szerokiego garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5 minut.
    3. Dodać głowę (i opcjonalnie inne kawałki ryby), łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, przykryć i gotować przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać nieco pieprzu.
    4. Dzwonka karpia wyjąć delikatnie z garnka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w salaterce.
    5. Przecedzić wywar, głowę i resztki ryby wyrzucić. Warzywa można z powrotem dodać do wywaru, aby potrawa ładniej wyglądała.
    6. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, po czym dodać do wywaru, wymieszać i gotować 5 minut.
    7. Zalać tym wywarem rybę w salaterce. Szczelnie przykryć salaterkę folią spożywczą i odstawić, aby ostygło i stężało.
    8. Przed podaniem udekorować półmisek cząstkami cytryny i zieloną pietruszką.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MarianPodgórski
    4

    Przepis ok. nic nie zmieniałem wyszedł wspaniale - 21 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis