Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Tradycyjna sałatka jarzynowa

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna sałatka z gotowanych warzyw. Doskonała na śniadanie, lunch czy kolację, stanowi dodatek do chleba, wędlin, sera.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 ugotowane ziemniaki
    • 4 ugotowane marchewki
    • 1 ugotowany seler
    • 1 cebula
    • 1 por
    • 1 puszka zielonego groszku
    • 5 ogórków kiszonych
    • 1 jabłko winne
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka pieprzu
    • Sos śmietanowo-majonezowy
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nieobrane ziemniaki, marchew i selera gotować przez około 20 minut. Lepiej żeby były ciut twardsze.
    2. Cebulę, pora i ogórki pokroić w równą, drobną kosteczkę.
    3. Ugotowane warzywa ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
    4. Odcedzić groszek, pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny i wymieszać z resztą składników.
    5. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wstawić do lodowki.
    6. Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać dobrze w garnuszku.
    7. Sos wymieszać z sałatką bezpośrednio przed podaniem.

    zamiennik

    W wersji niskokalorycznej śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatki wychodzi spora ilość, więc jeśli wiadomo, że nie zjemy wszystkiego od razu dobrze jest zaprawiać ją sosem partiami, w miarę jedzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis