Zaloguj się Zarejestruj się

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Pyszna sałatka z gotowanych warzyw. Doskonała na śniadanie, lunch czy kolację, stanowi dodatek do chleba, wędlin, sera.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 10 

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowany seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko winne
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • Sos śmietanowo-majonezowy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Nieobrane ziemniaki, marchew i selera gotować przez około 20 minut. Lepiej żeby były ciut twardsze.
  2. Cebulę, pora i ogórki pokroić w równą, drobną kosteczkę.
  3. Ugotowane warzywa ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
  4. Odcedzić groszek, pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny i wymieszać z resztą składników.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wstawić do lodowki.
  6. Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać dobrze w garnuszku.
  7. Sos wymieszać z sałatką bezpośrednio przed podaniem.

zamiennik

W wersji niskokalorycznej śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatki wychodzi spora ilość, więc jeśli wiadomo, że nie zjemy wszystkiego od razu dobrze jest zaprawiać ją sosem partiami, w miarę jedzenia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie