Pierogi z ziemniakami i serem

    Pierogi z ziemniakami i serem

    5polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tradycyjnie zwane ruskimi - te pierogi przywołują smaki dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama robiła je setkami! Potrawa dobra na każdą okazję.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 60 

    • Ciasto
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka masła
    • Farsz
    • 1 kg ziemniaków
    • 300 g białego sera półtłustego
    • 1 cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Masło rozpuścić w 1/3 szklanki wody - doprowadzić do wrzenia, a następnie wymieszać z pozostałą wodą.
    2. Do miski przesiać mąkę i stopniowo dolewać masło z wodą, jednocześnie zarabiając ciasto.
    3. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Najlepiej schować je pod odwróconą miskę.
    4. Ugotowane i utłuczone ziemniaki wymieszać z rozkruszonym serem białym. Dobrze, żeby ser nie był zbyt wilgotny.
    5. Cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do masy ziemniaczano-serowej.
    6. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
    7. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać krążki literatką. Można użyć szklanki - pierogi będą wtedy większe.
    8. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki.
    9. Pierogi wrzucać partiami po 15 sztuk na osoloną, gotującą wodę i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię - około 5-6 minut.
    10. Wyjmować pierogi z garnka łyżką cedzakową i wykładać na durszlak.

    sposób podawania

    Pierogi wspaniale smakują podane z przysmażoną cebulką lub boczkiem (tradycyjna słoninka ze skwarkami).

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis