Pierogi z kapustą i sosem grzybowym

    Pierogi z kapustą i sosem grzybowym

    4polubienia
    3godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pierogi z farszem z białej kapusty mają delikatniejszy smak niż te z kiszoną kapustą. Połączenie z sosem z suszonych prawdziwków to niepowtarzalny smak!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 60 

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka masła
    • Sos grzybowy
    • garść suszonych prawdziwków, namoczonych
    • 200 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • sól i pieprz do smaku
    • Farsz
    • główka bialej kapusty
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Przygotować ciasto: masło rozpuścić w 1/3 szklanki wody - doprowadzić do wrzenia a potem dodać pozostałą wodę.
    2. Do miski przesiać mąkę i wlewać partiami masło z wodą, jednocześnie zarabiając ciasto.
    3. Ciasto wyrobić na elastyczną, jednolitą masę i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Najlepiej schować je pod odwróconą miskę.
    4. Przygotować farsz: kapustę pokrojoną na ćwiartki gotować przez około 15 minut, a następnie odcisnąć z wody (najlepiej przez bawełnianą ściereczkę - tu przyda sie męska ręka bo trzeba przy tym trochę siły!)
    5. Cebulę zeszklić na oliwie.
    6. Odciśniętą kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli.
    7. Przyprawić kminkiem, solą i pieprzem, i smażyć przez około 10 minut na wolnym ogniu.
    8. Przygotować sos: namoczone grzyby pokroić w paseczki i gotować przez około 10 minut.
    9. Dodać pokrojone pieczarki oraz cebulę i gotować kolejne 10 minut.
    10. W garnuszku rozmieszać śmietanę z mąką i wlać do grzybów. Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem do smaku.
    11. Ciasto partiami rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy i małą szklanką wykrawać krążki. Można użyć normalnej szklanki, ale wtedy pierogi będą duże.
    12. Na środek każdego krążka ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
    13. Gotować partiami po 15 pierogów we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię - około 5 minut.
    14. Wyjmować pierogi z garnka łyżką cedzakową i wykładać na durszlak.

    wcześniejsze przygotowanie

    Kapustę warto wcześniej ugotować i odcisnąć przestygniętą. Grzyby suszone proszę wcześniej namoczyć. Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada, można dodać ciut wody (jeśli jest za gęsty), albo trochę mąki, jeśli jest za rzadki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis