Tort orzechowy z masą czekoladową

    Tort orzechowy z masą czekoladową

    8polubień
    16godz.30min.


    Zrobione przez 18 osób

    Ten tort wymaga trochę zachodu, ale rezultat jest wspaniały! Warstwy ciasta orzechowego i kokosowego przekładane delikatną masą czekoladową rozpływają sie w ustach! W wersji dla dorosłych do masy dodaje się koniaku lub whiskey.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 PLACEK ORZECHOWY
    • trzeba upiec 2 placki orzechowe
    • 5 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka kakao
    • 120 g zmielonych orzechów włoskich
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • PLACEK KOKOSOWY
    • 5 jajek
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 100 g cukru
    • MASA CZEKOLADOWA
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 jajka
    • 200 g cukru kryształu
    • 50 g przesianego kakao
    • 4 łyżki soku wycisniętego z pomarańczy
    • Do ozdobienia tortu
    • garść orzechów włoskich
    • Dodatkowo
    • 1 kieliszek koniaku dodany do masy (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 16godz.30min. 

      Placek orzechowy

    1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    2. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
    3. Masę połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi.
    4. Stopniowo dodając pianę z białek, delikatnie wszystko wymieszać.
    5. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. (Przygotować dwa takie placki)
    6. Placek kokosowy

    7. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    8. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
    9. Masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
    10. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
    11. Masa czekoladowa

    12. Utrzeć masło.
    13. Jajka ubić na parze, stopniowo dodając cukier.
    14. Powoli (żeby sie nie zważyło) masę jajeczną dodawać do utartego masła, cały czas energicznie mieszając.
    15. Nadal mieszając, stopniowo dodawać przesiane kakao i sok z pomarańczy. Odstawić.
    16. Placki orzechowe przeciąć w poprzek na pół a kokosowy pozostawić w całości.
    17. Każdą warstwę naponczować odrobiną wody z dodatkiem koniaku albo whiskey.
    18. Placki orzechowe i kokosowy przekładać masą czekoladową (kokosowy będzie w środku).
    19. Masą pokryć również wierzch i boki tortu, posypać mielonymi orzechami i udekorować orzechami włoskimi.

    rada

    Do masy czekoladowej zamiast soku z pomarańczy można dodać sok z cytryny. Jeśli dodajemy alkohol do masy należy wlewać go powoli jednocześnie mieszając, żeby masa sie nie zważyła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis