Wigilijna kapusta z grzybami

    Wigilijna kapusta z grzybami

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Szybki i prosty przepis na to tradycyjne wigilijne danie. Dodatek suszonych prawdziwków wspaniale wzbogaca smak kapusty.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g kapusty kiszonej
    • 1 i 1/2 szklanki wody
    • 1 cebula
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 400 g pieczarek
    • 50 g suszonych prawdziwków
    • 1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Zalać kapustę wrzącą wodą, dodać kminek i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
    2. Suszone prawdziwki namoczyć, a pieczarki pokroić w słupki.
    3. Cebulę zeszklić na oliwie i dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut, a potem wymieszać z kapustą.
    4. Prawdziwki pokroić i dodać do kapusty.
    5. Doprawić pieprzem i wszystko razem gotować jeszcze przez 15 minut bez przykrywki, aby odparować wodę.

    rada

    Pod koniec gotowania do kapusty można dodać łyżkę masła.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis