Ciasto czekoladowe Lindy

    Ciasto czekoladowe Lindy

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 12 osób

    To ulubione ciasto mojego męża. Łatwo się je piecze i jest pysznie wilgotne. Za każdym razem robi furorę!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 szklanka wody
    • 250 g masła
    • 500 g mąki pszennej
    • 400 g cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki maślanki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • POLEWA:
    • 4 łyżki masła
    • 3 łyżki kakao
    • 4 łyżki mleka
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • garść posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. Zagotować wodę z masłem i odstawić do wystudzenia.
    3. Przesiać mąkę, cukier i kakao.
    4. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać maślankę i sodę.
    5. Wymieszać suche składniki z roztopionym masłem, a następnie dodać masę z żółtkami.
    6. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z resztą składników.
    7. Wlać do foremki 22x30 cm i piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
    8. Przygotować polewę: w rondelku rozpuścić razem wszystkie składniki na polewę, dodać orzechy i wylać na jeszcze ciepłe ciasto.

    rada

    Do polewy dodaję sok z wyciśniętej pomarańczy lub cytryny. Nadaje jej winności i nie jest wtedy taka słodka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis