Quiche z wędzonym łososiem i warzywami

    Quiche z wędzonym łososiem i warzywami

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis ma kilka wariacji w zależności od zawartości lodówki. Jest doskonały zarówno z łososiem, jak i szynką, kurczakiem ale i w wersji wegetariańskiej.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli
    • odrobina soku z cytryny
    • Farsz
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki śmietany 30%
    • 4 jajka
    • 100 g pokruszonego sera feta
    • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    • 3-4 różyczki brokułów
    • ćwiartka cebuli
    • 3 ząbki czosnku
    • po 1 połówce czerwonej, żółtej i zielonej papryki
    • 100 g wędzonego łososia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Do mąki dodać masło i za pomocą noża dobrze razem posiekać i wymieszać.
    2. Dodać jajko, sól i sok z cytryny i szybko zarobić ciasto.
    3. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. W misce wymieszać mleko ze śmietaną i dodać roztrzepane jajka i ser feta.
    6. Pokroić drobno warzywa oraz łososia i dodać do masy jajecznej.
    7. Wyłożyć ciastem okrągłą foremkę (jeśli nie macie głębokiej formy do tarty dobrze sprawdza się tortownica), a na wierzch wylać masę warzywno-jajeczną.
    8. Piec przez godzinę w temperaturze 190 stopni C.

    zamiennik

    Quiche można urozmaicać różnymi warzywami - dobrze sprawdzi sie kawałek cukinii lub kalafior. Zamiast łososia można dodać pokrojoną szynkę lub kawałek kurczaka, który został nam z obiadu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis