Budyń chlebowy Ellen

    Budyń chlebowy Ellen

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2787 osób

    Moja rodzina UWIELBIA budyń chlebowy, a ten przepis jest jednym z ich ulubionych. Ze względu na moich domowych pasibrzuchów musiałam podwoić przepis i upiec go w blaszce o wymiarach 23x35 cm! Smakuje doskonale jako śniadanie lub deser. Jest również pyszny polany mlekiem! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 kromek chleba jednodniowego
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 80 g rodzynek
    • 4 jajka, ubite
    • 500 ml (2 szkl.) mleka
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Porwać chleb na małe kawałki i rozłożyć na blaszce. Polać chleb roztopionym masłem lub margaryną. Opcjonalnie, posypać rodzynkami.
    3. W średniej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem, cynamonem i wanilią. Miksować aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Polać mieszaniną chleb, delikatnie przyciskając widelcem, aby chleb dobrze nasiąknął.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut lub do czasu, kiedy budyń zacznie być sprężysty w dotyku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis