Ryba po marynarsku

    Ryba po marynarsku

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten przepis dostałam od mojej mamy. Mama zawsze przygotowuje tę rybkę na Święta i na Sylwestra. Uwielbiamy ją!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 0,5 kg filetów rybnych (np. dorsz, karp, sandacz)
    • 4 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1/2 selera
    • 2 cebule
    • 100 g śmietany
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 3 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • 1/2 szklanki soku pomidorowego
    • sok z cytryny
    • natka pietruszki
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
    2. W patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety, aby się przyrumieniły.
    3. W tym czasie pokroić w plasterki cebulę i ziemniaki. Natomiast marchewkę i seler zetrzeć na tarce.
    4. W drugiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa, aż lekko zmiękną.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    6. Podsmażone warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć rybę.
    7. Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym i polać tym sosem zawartość naczynia żaroodpornego. Posypać czosnkiem i oprószyć solą i pieprzem.
    8. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis