Biszkopt Babci Ali

    Biszkopt Babci Ali

    14polubień
    1godz.


    Zrobione przez 16 osób

    Ten biszkopt zawsze się udaje! Jest żółciutki i pięknie wyrasta. Nie bójcie się go upuścić na podłogę po upieczeniu - to naprawdę pomaga!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 biszkopt o średnicy 26 cm

    • 6 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160-170 stopni C.
    2. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm: wyłożyć ją papierem do pieczenia, ale nie smarować tłuszczem.
    3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na wolnych obrotach miksera, aż cukier się rozpuści (nigdy całkiem się nie rozpuszcza).
    4. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.
    5. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do masy jajecznej, mieszając łyżką. (Mieszanie mikserem powoduje, że biszkopt traci puszystość.)
    6. Dodać ocet i znów wymieszać łyżką.
    7. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy, piec przez 30-40 min. nie otwierając piekarnika! (bo ciasto opadnie). Biszkopt jest upieczony jeśli odchodzi od brzegów tortownicy. Sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe.
    8. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę (w tortownicy) z wysokości 60 cm.
    9. Odstawić do ostygnięcia w tortownicy. Wyjąć z formy dopiero kiedy całkiem wystygnie, najpierw odkrawając wzdłuż brzegów długim nożem.

    rada

    Jeśli chcemy przekroić ten biszkopt na 3 blaty - najlepiej zrobić to nie nożem, ale mocno naprężoną nitką!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis