Pierniczki babuni

    Pierniczki babuni

    13polubień
    55min.


    Zrobione przez 16 osób

    Te pierniczki pieczemy w każde Święta w ilości hurtowej, wspólnie dekorujemy, a potem zajadamy się nimi lub wieszamy na choince jako dekoracje.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 60 pierniczków

    • 175 g cukru
    • 1 kg mąki
    • 1/2 opakowania (15 g) proszku do pieczenia
    • 250 g margaryny
    • 3 żółtka
    • 2 jajka
    • 125 g miodu naturalnego
    • 125 g miodu sztucznego
    • 75 g cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka wody
    • 1 łyżeczka kakao
    • 1 opakowanie (20 g) przyprawy do pierników
    • Lukier
    • 2 białka
    • 300 g cukru pudru
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. 75 g cukru skarmelizować na patelni teflonowej lub w teflonowym rondelku.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    4. Margarynę utrzeć ze 175 g cukru. Dodać 3 żółtka i 2 całe jajka, wymieszać. Dodać miód naturalny i sztuczny, skarmelizowany cukier, wodę, przyprawy, kakao, sodę, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
    5. Zagnieść ciasto ręką. Rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm i wykrawać ulubione kształty. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    6. Piec przez 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
    7. Przygotować lukier: wszystkie składniki na lukier ucierać tak długo, aż masa stanie się pulchna i gęsta.
    8. Gdy pierniczki ostygną - polukrować i udekorować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    NatalkaGoetz
    autor:
    3

    - - 13 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis