Pierniczki z niespodzianką

    Pierniczki z niespodzianką

    6polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pierniczki z niespodzianką nazywają się tak dlatego, że w środku każdego znajduje się inny smakołyk: kawałek orzecha, migdał, rodzynek, cząstka skórki pomarańczowej, czy co kto lubi.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pierniczków

    • 3 łyżki miodu
    • 4 goździki
    • 1 laska cynamonu
    • 1 łyżka wody
    • 300 g mąki
    • 30 g masła lub margaryny do pieczenia
    • 30 g cukru
    • 1 jajko
    • 2 łyżki wody
    • 10 g sody oczyszczonej
    • 1 jajko
    • garść niespodzianek: kawałki orzechów włoskich, orzechy laskowe, rodzynki, kawałki skórki kandyzowanej, itp.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Miód wlać do rondelka, dodać goździki i cynamon i podgrzewać, aby się zrumienił. Dodać łyżkę wody i odstawić, aby miód przestygł.
    2. Mąkę zagnieść z masłem i cukrem, dodać ostudzony miód i jajko, dobrze wyrobić, a następnie odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
    3. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody, a następnie dodać do ciasta. Ponownie wyrobić ciasto.
    4. Rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty.
    5. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    6. Pierniczki układać w pewnej odległości od siebie na blasze lekko posmarowanej tłuszczem. W środek każdego pierniczka wcisnąć "niespodziankę". Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    7. Piec przez 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż pierniczki się lekko przyrumienią.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis